Podpora datových typů v grafickém dokazovacím asistentu - Malý, Matěj (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Cílem této diplomové práce bylo vytvořit novou verzi aplikace, která slouží jako pomocník při dokazování studentům předmětu Formální metody a specifikace. Nová verze rozšiřuje současné řešení o práci s datovými typy a přináší funkcionality, které zlepšují praktické využití. Práce popisuje teoretický základ týkající se dokazovacího aparátu a formální syntax vstupu logických formulí do aplikace, analýzu současného řešení, design nové verze a proces implementace a testování. Výsledné řešení plní stanovené cíle a je připraveno k použití budoucími studenty předmětu.

The goal of this master thesis was to develop a new version of the proof assistant application that is used by the students of the Formal Methods and Specifications course. The improved solution extends the original tool with the capabilities necessary for reasoning about data types and practical usage in teaching. The thesis describes the theoretical basis, the proof calculus and the formal syntax of input of formulas to the application, the analysis of the current implementation, the design of the new version and the process of implementation and testing. The final solution fulfills the set requirements and can be used by future students of the course.
Data Type Support in a Graphical Proof Assistant
Keywords: dokazování; dokazovací asistent; datové typy; formální metody a specifikace; React; výuková aplikace; proving; proof assistant; data types; formal methods and specification; React; educational application