Aplikace pro učení na hudební nástroje pro Android - Kružberský, Jakub (České vysoké učení technické v Praze, 2026)
Většina hudebníků postupem času zapomíná, jak některé skladby hrát. Přesto si více než polovina z nich nevede žádné záznamy. V takových případech pak musí dříve použité zdroje znovu hledat. Tyto závěry vyplývají z kvantitativní studie provedené v rámci této práce, také byl analyzován nynější trh a nabízené hudební aplikace tuto problematiku neřeší. Tato bakalářská práce se proto kromě analýzy zaměřuje na návrh, implementaci a testování mobilní aplikace, která by uživateli umožnila uchovávát všechny relevantní informace o skladbách na jednom místě a navíc nabízela funkce užitečné při učení a hraní na hudební nástroje. Výsledkem práce je aplikace pro systém Android, navržena s využitím jazyka Kotlin a moderní sady nástrojů Jetpack Compose.

Most musicians forget how to play certain songs, yet more than half of them keep no records. In such cases, they then have to find the previously used sources again. These conclusions come from a quantitative study conducted as part of this work. Moreover, the current market was analyzed and the music applications offered do not address this issue. Therefore, in addition to the analysis, this bachelor thesis focuses on the design, implementation and tes- ting of a mobile application that would allow the user to store all relevant information about the songs in one place, and additionally offer features use- ful for learning and playing musical instruments. The result of this work is an Android application, designed using the Kotlin programming language and the modern Jetpack Compose toolkit.
A music instrument learning app for Android
Keywords: hudební nástroje; mobilní aplikace; správa informací; klasifikace; katalog; UI; Android; Kotlin; Jetpack Compose; music instruments; mobile application; information management; classification; catalogue; UI; Android; Kotlin; Jetpack Compose