Porovnání efektu metody Pilates s metodou analytických cvičení při ovlivnění svalových dysbalancí u jedinců se sedavým způsobem zaměstnání. - Norková, Eliška; Norková Eliška (České vysoké učení technické v Praze, 2018)
Životní styl s převažujícím trávení času vsedě je v dnešní době velice často diskutovaným fenoménem, který se týká čím dál tím větší části populace. Spolu s nedostatkem pohybu má vliv na vznik celé řady zdravotních obtíží, které přímo ovlivňují kvalitu života postižených jedinců. Tato bakalářská práce se zabývá možností ovlivnění svalových dysbalancí pomocí metody analytických cvičení a metody Pilates a porovnáním efektivnosti těchto metod. V obecné části je pojednáno o anatomii a kineziologii axiálního systému a jeho komponentech. Dále je zde rozebrán posturální systém a jeho vliv na správné držení těla. V dalších kapitolách jsou uvedené možné svalové dysbalance, které při sedu vznikají. V neposlední řadě je uvedena problematika správného, korigovaného sedu a jeho pozitivní vliv na náš pohybový aparát. Speciální část obsahuje popis jednotlivých použitých metod, jejich zásady a principy, na kterých jsou vystavěny, a také cvičební jednotky, které byly při práci s pacienty použity. Pro každou skupinu pacientů je vypracována univerzální jednotka, která by měla kompenzovat insuficience vzniklé dlouhodobým sezením. Jsou zde také detailně uvedené jednotlivá vstupní vyšetření a změny, kterých se u jednotlivých pacientů podařilo dosáhnout. Tyto výsledky jsou shrnuty na úrovni každé z metod, porovnány a diskutovány.

Lifestyle with prevailing time spent in a sitting position is nowadays a much often discussed phenomenon, which concerns an ever growing part of the population. Together with a lack of movement it plays a role in the development of a number of medical problems which directly affect the quality of life of the affected individuals. This bachelor thesis deals with the possibility of influencing muscular dysbalances using the analytical exercise and Pilates exercise methods, and with a comparison of their effectiveness. The general part discusses the anatomy and kinesiology of the axial system and its components. Furthermore, it analyses the postural system and its effect upon proper body posture. Other chapters mention possible muscular dysbalances which arise from the sitting position. Last but not least, the issue of proper adjusted sitting and its positive impact upon the locomotor system of man is introduced. The special part contains a description of individual applied methods, their principles upon which they are based, as well as exercise units which were used when working with the patients. For each group of patients, a universal unit has been developed, which is to compensate the insufficiencies arising from long-term sitting. Furthermore, it also details individual baseline assessments and changes that were achieved in individual patients. These results are summarised on the level of individual methods, compared and discussed.
Comparison of the Effect of Pilates Exercises with the Analytical Method for Influencing Muscle Imbalances of Individuals with a sedentary Job.
Keywords: svalové dysbalance,sed,Pilates,analytické cvičení,posturální systém; Muscular dysbalances,sitting position,Pilates,analytical excercise,postural system