Oddelění onkologie a interního lekářství v rámci přestavby areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady - Rathuská, Vendula (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Předmětem diplomové práce je návrh dvou bloků Vinohradské nemocnice. Bloky budou sloužit jako oddělení onkologie a interní medicíny. Hmotové členění a provoz po areálu vychází z urbanistické studie. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit moderní zdravotnícké zařízení s efektivním provozem, který umožní snadný a rychlý provoz pracovníků, návštěvníků i materiálu. Jednotlivé funkční celky jsou tedy umístěny tak, aby byly snadno přístupné jak z hlavní venkovní cesty po areálu, tak vnitřní propojovací trasou. Velký důraz byl také kladen na podporu duševní pohody návštěvníka. Prostory jsou přehledné pro snadnou orientaci, výhledy jsou směřované do areálu nemocnice a odvrací se od hřbitova.

The subject of this diploma thesis is the design of two buildings for Vinohrady Hospital. These buildings will serve as the oncology and internal medicine departments. The spatial composition and operation within the campus are based on an urban planning study. The main idea was to create a modern healthcare facility with efficient operations, enabling smooth and fast movement for staff, visitors, and materials. The individual functional units are positioned to be easily accessible both from the main external route through the campus and from the internal connecting corridor. Great emphasis was also placed on supporting the mental well-being of visitors. The spaces are designed to be clear and easy to navigate, with views oriented towards the hospital campus and away from the cemetery.
Department of oncology and internal medicine in the context of the redevelopment of the University Hospital Královské Vinohrady campus
Keywords: nemocnice; onkologie; Prague; FNKV; hospital; oncology; Prague; FNKV