Gabionové konstrukce - Hyben, Michal; Hyben Michal (České vysoké učení technické v Praze, 2017)
Predkladaná bakalárska práca je zameraná na problematiku opěrných zdí v stavebníctve. Práca obsahuje teoretickú časť, kde sa autor venuje histórií tejto stavebnej technológie, jej súčastnému využitiu a správnemu technologickému prevedeniu. V praktickej časťi sa venuje návrhu projektu opěrnej zdi v jazdeckom resorte Zduchovice. Porovnáva časovú a ekonomickú výhodnosť oproti tradičnému systému za použitia strateného debnenia. V závere sú spracované a vyhodnotené výsledky praktickej časti prostredníctvom tabuliek a grafov.

The presented bachelor thesis is focused on the issue of retaining walls in the civil ingineering. The work includes a theoretical part where author describes the history of this building technology and also present usage of this technology and designs. The practical part is devoted to the project design of retaining walls in the riding resort Zduchovice. It compares the time and cost advantages over traditional systems using permanent formwork. At the end of this thesis there are processed and evaluated the results of practical part through charts and graphs.
Gabion walls
Keywords: Gabion, drátokamenný prvek, ocelové sítě, pletivo, drenáž, opěrne zdi, zemní konstrukce; Gabion, wire-stone element, steel mesh, wire, drainage, retaining walls, ground structureGabion, ground structures