Mechanické zpevňování povrchu - Novotný, Lukáš; Lukáš Novotný (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tato bakalářská práce s názvem „Mechanické zpevňování povrchu“ pojednává o technologii tryskání, metod tryskání a zpevňování materiálu pomocí technologie tryskání. V další části se práce zaměřuje na charakteristiky povrchu po tryskání. V praktické části jsou nerezové pásky AISI 304L podrobeny testu, kdy je využívána technologie tlakovzdušného ručního tryskání ke zpevnění, jsou měněny parametry a je zjišťován jejich vliv. Výsledný test intenzity zpevnění je vyhodnocen na základě průhybu kontrolních pásků a na základě měření zbytkových napětí. Výsledkem je představa, jakého zpevnění povrchu lze dosáhnout při ručním tlakovzdušném tryskání a jak výrazný vliv mají volené parametry.

This bachelor's thesis entitled "Mechanical surface strengthening" discusses the technology of blasting, methods of blasting and the strengthening of material using blasting technology. In the next part, the thesis focuses on the characteristics of the surface after blasting. In the practical part, AISI 304L stainless steel tapes are subjected to testing, where the technology of manual air blasting is used for strengthening. Parameters are being altered, and their influence is being determined. The resulting strengthening intensity test is evaluated based on the deflection of the control strips and also on the measurement of residual stresses. The result provides an idea of how much surface strengthening can be achieved with manual air blasting and the significant effect the selected parameters have.
Mechanical surface strenghtening
Keywords: Mechanické zpevňování; Tryskání; Zbytková napětí; Zpevňovací technologie; Shot peening; Procesní kontrola shot peeningu; Intenzita zpevnění; Integrita povrchu; Mechanical strengthening; Blasting; Residual stress; Surface strengthening technologies; Shot peening; Shot peening control; Intensity of strengthening; Surface integrity