Nexus - Medřická, Eliška (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Nexus z latinského nex spojit Nexus - spojení, centrální bod. Budova, která svou skleněnou fasádou a specifickou geometrií připomíná krystal. Stojí na kraji platformy, která zakrývá velký dopravní uzel křižovatky a dává vzniknout nové čtvrti v jinak neprostupné lokalitě. Přímo skrz Nexus prochází silnice, která rozbíjí jeho hladké čelo, které nově dominuje ulici Patočkova a umožňuje propojení s nyní skrytou křižovatkou. Infrastruktura jednoznačně definuje tvar budovy, která je ze všech stran obklopena jízdními pruhy. Stojí na vizuálně pevném betonovém podstavci, který budovu uzemňuje. Nosný systém budovy pod terénem tvoří příhradové konstrukce, díky nimž je jako stavební plochu možno využít i oblast přímo nad tunelem. Naopak dvojitý skleněný obvodový plášť budovu odlehčuje.

Nexus from the Latin nex to connect Nexus - connection, focal point. A building that resembles a crystal with its glass facade and specific geometry. It stands on the edge of a platform that covers a large traffic node and creates a new neighborhood in an otherwise impenetrable location. A road passes directly through Nexus, breaking its smooth front, which now dominates Patočkova Street and allows for a connection to the hidden intersection. The infrastructure clearly defines the shape of the building, which is surrounded by lanes. It stands on a visually solid concrete base that grounds it. The supporting system below the terrain is formed by truss structures, thanks to which the area directly above the tunnel is usable for construction. The double glass outter shell lightens Nexus.
Nexus
Keywords: administrativa; Malovanka; křížovatka; LOP; office building; Malovanka; intersection; glass shell