Modelové výpočty pro klinickou léčbu hypertermií - Turický, David; Turický David (České vysoké učení technické v Praze, 2018)
Cílem této práce je vytvoření reálného 3D modelu části lidského těla s maligním nádorem složeného z CT snímků, či MRI snímků, a jeho následná simulace v simulátoru elektromagnetického pole. Tento model se skládá z několika základních typů tkání jako je kost, kůže, tuk, sval, nádorová tkáň a případně i některý z orgánů. Tato práce pojednává o základech léčby hypertermií, dále je v ní popsáno seznámení a základy práce se softwarovými nástroji iSeg a Sim4Life. S využitím těchto programů byl vytvořen model pro plánování léčby požadované oblasti termoterapií a také byla vypočtena teplotní distribuce v části lidského těla s maligním nádorem

The goal of this work is to create a real 3D model of a part of the human body with a malignant tumor, composed of CT images or MRI images, and its simulation in electromagnetic field simulator. This model consists of several basic types of tissues such as bone, skin, fat, muscle, tumor tissue and possibly some of the organs. This work deals with the basics of hyperthermia treatment, it also describes introduction and the basics work with software tools iSeg and Sim4Life. With help of these programs was created model for thermotherapy treatment planning of required areas and it was also calculated temperature distribution in a part of the human body with a malignant tumor.
Hyperthermia Treatment Planning System
Keywords: hypertermie,termoterapie,iSeg,3D Slicer,3D-DOCTOR,Sim4Life,anatomický 3D model,rozložení teploty; hyperthermia,thermotherapy,iSeg,3D Slicer,3D-DOCTOR Sim4Life,anatomic 3D model,temperature distribution