Předúpravy a čištění povrchů pro technologie lepení - Černý, Daniel; Daniel Černý (České vysoké učení technické v Praze, 2021)
Teoretická část této bakalářské práce se zabývá problematikou teorie lepeného spoje. Přibližuje aktivní a pasivní metody předúpravy povrchu před lepením. Dále také popisuje metody pro zjišťování čistoty povrchu. V experimentální části práce jsou zhodnoceny různé metody předúprav povrchu z hlediska smáčivosti, adheze a pevnosti lepeného spoje za účelem určení vhodné technologie předúpravy pro zaručení dostatečné kvality spoje.

The theoretical part of this thesis deals with problematics of adhesive bond theory basics. Active and passive methods of surface pretreatment together with methods for surface cleanliness assessment are decribed in this part of the thesis. In the experimental part different methods of surface pretreatment are compared from the standpoint of wettability, adhesion and joint strength for purposes of determining a surface pretreatment process that guarantees sufficient adhesive bond quality.
Pretreatment and cleaning of surfaces for bonding technologies
Keywords: adheze; smáčivost; lepený spoj; substrát; předúprava povrchu; adhesion; wettability; adhesive bond; substrate; surface pretreatment