Zásobování rodinného domu elektřinou v off-grid režimu - Mixa, Petr (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou energetické soběstačnosti domácností, zejména s ohledem na výrobu elektrické energie v ostrovním režimu bez napojení na distribuční sít. V první části práce je provedena rešerše dostupných technologií pro výrobu elektrické energie v domácích podmínkách, a to jak z obnovitelných, tak neobnovitelných zdrojů. V praktické části je analyzován konkrétní modelový objekt, rodinný dům v Ústeckém kraji. Na základě jeho energetických potřeb je vyhotovena bilance spotřeby elektrické energie a navrženy tři varianty energetických systémů zajišťujících soběstačnost. Všechny tři návrhy jsou následně ekonomicky zhodnoceny metodou čisté současné hodnoty a doplněny o citlivostní analýzu vstupních parametrů. Výsledkem práce je porovnání jednotlivých řešení z hlediska ekonomické efektivity, energetické účinnosti a praktičnosti jejich využití v reálných podmínkách.

This bachelor's thesis deals with the issue of energy self-sufficiency in households, with a particular focus on the generation of electricity in an off-grid system without connection to distribution network. The first part of the thesis presents a review of available technologies for electricity production under domestic conditions, including both renewable and non-renewable sources. The practical part analyzes a specific model case, a single family house located in the Ústí Region. Based on the household's energy requirements, an electricity consumption balance is created, and three variants of energy systems ensuring self-sufficiency are proposed. All three designs are subsequently evaluated economically using the Net Present Value (NPV) method and complemented by a sensitivity analysis of input parameters. The result of the thesis is a comparison of the proposed solutions in terms of economic efficiency, energy performance, and practicality for real-world applications.
Off-grid electricity supply for a single family house
Keywords: elektrická energie; elektřina; energetická soběstačnost; energetická nezávislost; ostrovní systém; obnovitelné zdroje energie; fotovoltaická elektrárna; decentralizace energetiky; kogenerace; provozní náklady; čistá současná hodnota; electrical energy; elektricity; energy self-sufficiency; energy independence; off-grid system; renewable energy sources; photovoltaic power plant; energy decentralization; cogeneration; operating costs; net present value