Studium transparentních oxidů a jejich využití v perovskitových článcích - Černá, Barbora; Barbora Černá (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
Tato bakalářská práce zkoumá nové technologie ve výrobě solárních článků, zejména využití perovskitových materiálů, které vykazují vysoký potenciál pro zvýšení účinnosti. Zvláštní pozornost je věnována tandemovým článkům kombinujícím křemík a perovskit. Teoretická část práce popisuje technologické postupy tenkovrstvých technologií a struktury různých typů solárních článků. Experimentální část se zaměřuje na přípravu perovskitových článků a analýzu vrstev transparentního vodivého oxidu ITO. Ekonomická část práce porovnává technologii tandemových článků s konvenčními křemíkovými články pomocí dlouhodobých měrných nákladů na elektřinu (LCOE) a citlivostní analýzy. Výsledky přispějí k dalšímu výzkumu na katedře elektrotechnologie a nastíní situaci při pravděpodobném zavedení tandemový článků na trh.

This bachelor thesis explores new technologies in solar cell manufacturing, in particular the use of perovskite materials, which show high potential for efficiency improvements. Special attention is given to tandem cells combining silicon and perovskite. The theoretical part of the thesis describes the thin-film technologies and the structures of various types of solar cells. The experimental part focuses on the preparation of perovskite cells and the analysis of transparent conductive oxide ITO. The economic part of the thesis compares the technology of tandem cells with conventional silicon cells using levelized cost of energy (LCOE) and sensitivity analysis. The results will contribute to further research in the Department of Electrotechnology and provide insights into the potential market introduction of tandem cells.
Study of transparent oxides and their use in perovskite solar cells
Keywords: Perovskitové solární články; tandemové solární články; transparentní vodivý oxid; dlouhodobé měrné náklady na elektřinu (LCOE); citlivostní analýza; Perovskite solar cells; tandem solar cells; transparent conductive oxide; levelized cost of energy (LCOE); sensitivity analysis