Vlastnosti FRP kompozitů při požáru - Bien, Stanislav; Bien Stanislav (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá kompozitními materiály na bázi plastů vyztužených vlákny. V rámci řešené práce je popsáno dělení těchto materiálů, jejich charakteristika a případné výhody a nevýhody, možnosti výroby kompozitů, praktickou aplikaci především ve stavební oblasti a požadavky na jejich zkoušení. Pro stanovení materiálových charakteristik je dále popsána zkouška vzorků testovaných za ohybu při zvýšené teplotě a analýza výsledků. Získané poznatky jsou následně aplikovány na konkrétním příkladu, jenž má ilustrovat možné využití těchto materiálů ve stavebním průmyslu.

This diploma thesis deals with a composite material based on plastic reinforced by fibres. Within the solution of this thesis is described division of these materials, their characteristic, advantage and disadvantage, options of manufacturing, practical application primarily in civil engineering and requirements of their testing. For determination of their material characteristics is also described testing of specimens in bending in elevated temperature and analysis of results. Obtained findings are then applied on particular example, which illustrates possible application in construction industry.
Properties of FRP composites in fire
Keywords: kompozit,plast,materiál,umělá vlákna,pultruze,vláknové kompozity,experiment,lokální požár,pryskyřice,sklo,hořlavost; composite,plastic,material,artificial fibres,pultrusion,fibre composites,experiment,local fire,resin,glass,combustibility