Současné prostředky dekontaminace toxických chemických látek a perspektivy jejich rozvoje - Melicharová, Lucie; Lucie Melicharová (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
Předmětem této diplomové práce je představení současných metod dekontaminace toxických chemických látek, a to zejména bojových chemických látek a jejich perspektivy v oblasti rozvoje. V teoretické části práce je definován pojem dekontaminace se stručným popisem její historie, dále jsou popsány různé techniky dekontaminace, včetně chemických, fyzikálních, fyzikálně-chemických, mechanických a biologických metod, s přihlédnutím k postupům a prostředkům, které využívá Hasičský záchranný sbor ČR a Armáda ČR. Tato část práce také popisuje bojové chemické látky, včetně jejich účinků na lidský organismus a možnosti jejich dekontaminace. Praktická část diplomové práce se zaměřuje na experimentální ověření jednoduché metody detekce dekontaminační látky s obsahem aktivního chlóru a peroxidu vodíku. Praktická část práce je také doplněna o analýzu, hodnotící jednotlivé metody dekontaminace, která poskytuje stručný a ucelený přehled hlavních výhod a nevýhod hodnocených metod.

The subject of this thesis is the presentation of current methods of decontamination of toxic chemicals, namely chemical warfare agents and their prospects in the field of development. The theoretical part of the work consists of the definition of decontamination with a brief description of its history, the various techniques of decontamination are further described, including chemical, physical, physico-chemical, mechanical and biological methods, taking into account the procedures and means employed by the Fire Brigade of the Czech Republic and the Army of the Czech Republic. This part of the thesis also describes chemical warfare agents, including their effects on the human organism and the possibility of their decontamination. The practical part of the thesis focuses on the experimental verification of a simple method of detecting the concentration of a decontaminant containing active chlorine and hydrogen peroxide. The practical part of the work is also supplemented by analysis, evaluating individual methods of decontamination, which provides a brief and comprehensive overview of the main advantages and disadvantages of the evaluated methods.
Current Means of Decontamination of Toxic Chemicals and Prospects for Their Development
Keywords: Dekontaminace; nebezpečné chemické látky; bojové chemické látky; detekční trubičky; Decontamination; hazardous chemicals; chemical warfare agents; detection tubes