Ochrana citlivých informací v paměti v .NET - Dohnal, Viktor; Viktor Dohnal (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Aplikace často pracují s citlivými informacemi, jako jsou hesla a šifrovací klíče, které se obvykle ukládají do operační paměti spolu s dalšími daty. Tato práce zkoumá účinnost a implementaci technik ochrany paměti v ekosystému .NET. Získané poznatky byly aplikovány na analýzu správce hesel KeePass, která vedla k odhalení zranitelnosti. Tato zranitelnost umožňuje útočníkovi obnovit hlavní heslo z paměti, i když je aplikace uzamčena nebo KeePass již není spuštěn.

Applications frequently handle sensitive information, such as passwords and encryption keys, which are typically stored in volatile memory alongside other data. This thesis investigates the efficacy and implementation of memory protection techniques within the .NET ecosystem. The findings have been applied to the analysis of the KeePass password manager, which led to a vulnerability discovery. The vulnerability allows an attacker to recover the master password from memory, even when a workspace is locked or KeePass is no longer running.
Protecting Sensitive Data in Memory in .NET
Keywords: Ochrana paměti; citlivá data; .NET; SecureString; KeePass; Memory protection; sensitive data; .NET; SecureString; KeePass