Posouzení vybraných vlastností bazénových fólií - Buchl, Jiří; Jiří Buchl (České vysoké učení technické v Praze, 2022)
Diplomová práce pojednává o tématu bazénových fólií, konkrétně o fyzikálních a chemických vlastnostech materiálu. V práci jsou popsané pozitiva a negativa používání bazénových fólií, jaké druhy jsou dostupné na trhu, kterými laboratorními testy se zjišťují vlastnosti materiálu a jejich popis a postup provedení. Součástí je i rozpis druhů skvrn, které mohou vznikat na povrchu fólií, jaký je důvod vzniku a jak je odstranit. V praktické části je výpis vybraných zkoušek, které byly prováděny ve školní laboratoři, podrobný popis provedení a následný rozpis výsledků a vyhodnocení. Postupy měření jsou dokumentovány fotografiemi s popisem průběhu testu. Záměrem této práce je zjednodušení a úprava vybraných zkoušek a ověření jejich použitelnosti při kontrole vlastností bazénových fólií, které je možné provádět v prostorách laboratoře, kterými lze získat další užitečné informace o materiálu.

The diploma thesis deals with the topic of pool foils, specifically with the physical and chemical properties of the material. The work describes the positives and negatives of the use of pool foils, what types are available on the market, which laboratory tests to determine the properties of the material and their description and procedure. It also includes a breakdown of the types of stains that can form on the surface of foils, what is the reason for their formation and how to remove them. The practical part is a list of selected tests that were performed in the school laboratory, a detailed description of the implementation and the subsequent breakdown of results and evaluation. Measurement procedures are documented by photographs describing the course of the test. The aim of this work is to simplify and modify selected tests and verify their applicability in checking properties of pool foils, which can be performed in the laboratory, which can provide additional useful information about the material.
Assessment of selected properties of pool foils
Keywords: Bazén; bazénová fólie; laboratorní zkouška; povrch; balneotechnika; skvrny; Swimming pool; pool foil; laboratory test; surface; balneotechnics; stains