Zpracování a analýza družicových snímků ze syrského Aleppa - Hanák, Petr; Hanák Petr (České vysoké učení technické v Praze, 2018)
Práce je zaměřena na nalezení vhodné metody pro pozorování změn v zástavbě a její vyhodnocení. Na základě časové řady jsou vyhodnoceny družicové snímky z oblasti historického centra Aleppa. Konkrétně se jedná o snímky z družic GeoEye-1, QuickBird-2 a WorldView-2 americké společnosti DigitalGlobe pořízené v rozmezí let 2012 - 2015. Nejprve jsme seznámeni s historií a technologickým vývojem dálkového průzkumu ve světě, ale především je pozornost zaměřena na Blízký a Střední východ. V práci je nastíněna i politická situace v Sýrii a především průběh bojů v Aleppu. Následuje metodika zpracování satelitních snímků velmi vysokého rozlišení v programech Geomatica a QGis. Analýza a vyhodnocení výsledných zpracovaných dat a jejich interpretace v podobě rastrových dat s vyznačenými změnami v městské zástavbě historického centra Aleppa se nachází v poslední kapitole. V závěru práce proběhla diskuze a zhodnocení efektivity použitých metod a dosažených výsledků.

The thesis is aimed at finding appropriate methods for observing changes in the status of urban area and its evaluation. The satellite images of the Old city of Aleppo are analyzed by using time series method. Specifically, the images from GeoEye-1, QuickBird-2 and WorldView-2 which are managed by American company DigitalGlobe. The satellite images were taken over the years 2012 - 2015. At first there is examined history and technological advance of remote sensing but main focus is on Middle East area. In thesis is also partialy described political situation in Syria, but mainly on Battle of Aleppo. Following chapter is aimed at analysis of very high resolution satellite images in Geomatica and QGis. In the last chapter is evaluation and interpretation of outcomes which is shown at raster images. In the end of thesis there is discussed effectiveness of used methods for monitoring changes in urban area.
Processing and analysis of satellite images from Aleppo, Syria
Keywords: Dálkový průzkum Země,DigitalGlobe,GeoEye,QuickBird,WorldView,QGis,Geomatica,Sýrie,Aleppo,občanská válka,archeologie; remote sensing,DigitalGlobe,GeoEye,QuickBird,WorldView,QGis,Geomatica,Syria,Aleppo,civil war,archeology