Satalice: Inovativní přístupy v návrhu rezidenčního bydlení pro současné sociální potřeby - Dubrovin, Andrey; Andrey Dubrovin (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
V moderní společnosti, kde technologický pokrok a současný způsob života vedou k rostoucí izolaci jednotlivců, se objevují vážné problémy v oblasti psychické pohody a sociálních vztahů. Jak může architektonické řešení přispět k vytvoření prostředí, které podporuje komunitní život a zlepšuje interakce mezi obyvateli? Projekt je situován v blízkosti nádraží Satalice na okraji Prahy s vynikající dostupností do centra města, kam se lze dostat vlakem za pouhých 20 minut. V rámci přediplomního projektu byla zpracována architektonicko-urbanistická studie území, jejímž cílem bylo nalézt vhodné řešení, které reguluje funkční a prostorové aspekty budoucí výstavby a zajišťuje propojení s dopravní infrastrukturou. Diplomový projekt zahrnuje dvě budovy: blokový obytný dům s pavlačovým systémem a parkovací objekt. Obytný dům má tři nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží s částečnou parkovací plochou. První nadzemní podlaží obsahuje komerční prostory a multifunkční sdílený prostor, zatímco horní patra jsou určena pro bydlení. Na střeše se nacházejí terasy určené pro společné aktivity obyvatel. Parkovací objekt se třemi nadzemními podlažími slouží jak návštěvníkům nádraží, tak rezidentům. Střecha budovy je navržena jako sportovní prostor s posilovnou pod širým nebem a basketbalovým hřištěm. Parkovací budova zároveň zajišťuje hlukovou a vizuální izolaci obytného objektu. Projekt využívá kombinovaný konstrukční systém s železobetonovými stěnami a sloupy. Důraz je kladen na respektování autentičnosti místní zástavby prostřednictvím skloněných střech a zelených fasád, které přispívají k ekologickému a komunitnímu charakteru projektu. Tento návrh, který kombinuje moderní potřeby bydlení s prvky komunitního a ekologického designu, představuje nový model pro udržitelné a funkční bydlení v okrajových oblastech měst.

In modern society, where technological progress and contemporary lifestyles lead to increasing individual isolation, significant issues arise regarding mental well-being and social connections. How can architecture contribute to creating environments that foster community life and improve interactions among residents The project is located near Satalice station on the outskirts of Prague, offering excellent access to the city center via a 20-minute train ride.As part of a preliminary thesis, an architectural and urban study was conducted to propose functional and spatial solutions for future development and its integration with transportation infrastructure. The thesis proposes two structures: a residential block with a courtyard layout and an adjacent parking facility. The residential block features three above-ground floors and a partial underground parking level. The ground floor houses commercial spaces and a multifunctional shared area, while upper floors are residential. Rooftop terraces are designed for community activities. The three-story parking structure serves both train station visitors and residents. Its rooftop hosts outdoor fitness facilities and a basketball court, while the building itself provides noise and visual buffering for the residential area. The project employs a hybrid structural system with reinforced concrete walls and columns, emphasizing the local architectural character through sloped roofs and green façades. These elements enhance the ecological and communal aspects of the design. This proposal integrates modern housing needs with community-focused and eco-friendly design, offering a sustainable model for suburban living.
Satalice: Innovative Approaches in Residential Housing Design for Contemporary Social Needs
Keywords: Satalice; Rezedenční bydlení; Rezedenční projekt; Bytový dům; BD; Zelená fasáda; co-living; sdílené bydlení; Praha; Sociální; Satalice; Shared space; social living; green facade; green roofs; passive housing; sustainability