Virtuální pec pro zkoušení požární odolnosti konstrukcí - Zeman, Filip; Zeman Filip (České vysoké učení technické v Praze, 2018)
Práce se zabývá vytvořením modelu virtuální pece. Jedná se o numerický model stropní pece pro zkoušku požární odolnosti konstrukcí. Zvolený software pro vytvoření virtuální pece je FDS (Fire Dynamics Simulator), který je založen na metodě CFD (Computational Fluid Dynamics). V první části se práce věnuje základním poznatkům dynamiky požáru. Následně jsou ukázány vybrané práce ze zahraničí, které se zabývaly tématikou vytvoření numerického modelu pece pro zkoušku požární odolnosti. Dalším bodem je náhled do problematiky modelování pomocí CFD, kde jsou vyjmenovány některé základní principy. Hlavním cílem práce je vytvoření numerického modelu pece. Práce popisuje vytvořený model a jeho výsledky. Důležitou částí je experimentální studie na základě, které byl model validován.

This thesis deals with creating a virtual furnace model. It is about a numerical model of a ceiling furnace for the fire resistance test of structures. For virtual furnace FDS (Fire Dynamics Simulator) is chosen. FDS is based on the CFD (Computational Fluid Dynamics) method. In the first part the thesis deals with basic knowledge in fire dynamics. Subsequently, works selected from abroad, which deal with the issue of the numerical model of the furnace for the fire resistance test are presented. A preview of CFD modelling with some basic principles is another point of the thesis. The main aim of this thesis is to create a numerical model of the furnace. The thesis describes the created model and its results. An experimental study serving for the validation of the model is an important part of the thesis.
Virtual furnace for fire-resistance tests of structures
Keywords: dynamika požáru,teplota plynu,tlak,zkouška požární odolnosti,model pece,CFD,FDS; fire dynamics,gas temperature,pressure,fire resistance test,furnace model,CFD,FDS