Modelování vedení tepla obvodovými stěnami budov - Pilař, Aleš; Aleš Pilař (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Předmětem této diplomové práce je vytvoření modelu pro vedení tepla ve fasádní konstrukci. Model využívá metody konečných prvků pro řešení daného problému. V rámci práce byl vytvořen generátor sítě konečných prvků pro modelování fasádní konstrukce, která odpovídá experimentální konstrukci postavené v areálu univerzitního centra UCEEB. Na výsledné síti je pomocí programu SIFEL proveden výpočet nestacionárního vedení tepla. Průběh teplot získaný z výpočtu slouží k porovnání s výsledky, získanými z měření na experimentální konstrukci.

The subject of this thesis is the development of a model for heat transfer in a facade structure. The model uses the finite element method to solve the problem. A new finite element mesh generator was developed to model a facade structure corresponding to the experimental structure built in the UCEEB department. On the resulting FE mesh, non-stationary heat transfer analysis was calculated using the SIFEL software. The temperature history obtained from the calculation is compared with the results obtained from measurements carried out in the experimental structure.
Modeling of heat transfer in the building walls
Keywords: Síť konečných prvků; Metoda konečných prvků; Nestacionární vedení tepla; Vrstevnatá konstrukce; Finite element mesh; Finite element method; Non-stationary heat conduction; Layered construction