Fenomen ohně v kulturním kontextu - Kapková, Anežka (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem ohně v kulturním kontextu a návrhem skleněného svícnu. V analytické části práce se zabývám uvedením symboliky ohně v různých kulturách a náboženstvích. Tato část je základním rámcem pro pochopení, jak jsem ke svému tématu v navrhování finálního produktu přistupovala. V práci následně věnuji prostor vymezení cílové skupiny, volbě zvoleného materiálu a postupu navrhování v průběhu semestru. Poslední část je věnována popisu finálního návrhu, postupu výroby a technickým parametrům.

This bachelor thesis explores the phenomenon of fire in a cultural context and presents the design of a glass candle holder. The analytical part focuses on the symbolism of fire across various cultures and religions. This section provides a fundamental framework for understanding my approach to designing the final product. The thesis then addresses the definition of the target group, the choice of material, and the design process throughout the semester. The final part is dedicated to the description of the final design, the production process, and technical specifications.
Phenomenon of Fire in Context of Culture
Keywords: fenomén; oheň; svícen; sklo; oheň v kulturním kontextu; oheň v náboženství; filozofie ohně; rituál ohně; phenomenon; fire; candle holder; glass; fire in a cultural context; fire and religion; philosophy of fire; ritual of fire