Měření prachových částic vznikajících při svařování elektrickým obloukem - Sýkora, Lukáš; Sýkora Lukáš (České vysoké učení technické v Praze, 2017)
Tato práce pojednává o riziku ze svářečských dýmů, které vznikají při obloukovém svařování. Teoretická část se zabývá svářečskými zplodinami, jak se proti nim chránit a jak mohou ohrozit zdraví. Dále se zabývá legislativou především v České republice, dále v USA a Německu. V poslední řadě popisuje české státní orgány, které mají kontrolovat dodržování stanovených předpisů a limitů. Praktická část je věnována měření svářečských dýmů. Z experimentálního měření vyšlo, že při zapnutém lokálním odsávání byl limit 5 mg.m-3 dodržen. Nejvíce dýmu produkoval trubičkový drát s kovovou náplní určený pro metodu MAG. Nejméně pak elektroda s bazickým obalem. Účinnost lokálního odsávání společně se svářečskou kuklou je vysoká. Také při poloze ve stoje a při použití přesušené elektrody byly hodnoty hmotnostních koncentrací menší. Hmotnostní koncentrace je nejvyšší u částic s větším průměrem. Množství částic je naopak nejvyšší u částic s menším průměrem. Legislativa v České republice stanovuje pouze expoziční limit 5 mg.m-3 pro svářečské dýmy. Tento limit nijak neřeší chemické složení dýmů, možnou toxicitu či velké množství částic malého průměru. Dle závěru této práce by se měly svářečské dýmy stát předmětem širší diskuze a měla by se zvážit určitá legislativní úprava.

This thesis deals about risks from welding fumes, which are generated by arc welding. Teoretical part follows up welding wastes, how can be dangerous to health and how people can be protected from it. In next subject follows up legislation in Czech Republic, but also in USA and Germany. Lastly goes to describe czech state authorities, which are supposed to control adherence the regulations and limits. Practical part is dedicated to measurements of welding fumes. From experimental measurements it is obvious, when local suction is turned on, the limit 5 mg.m-3 passed. Most fumes were produced by tube wire intended for the MAG welding. Least fumes were produced by basic electrode. Efficiency of local suction together with welding mask is really high. Also at stand position and with welding with overdry electrode were values of weight concentration lower. Weight concentration is of course best threw filtration particles with larger diameter. Amount of these particles is opposite the most with increasing size of particles. Legislation in Czech Republic specify only exposure limit on 5 mg.m-3 for weling fumes. This limit does not solve any chemical composition of fumes, possible toxicity nor large number of small particles. According to the conclusion of this thesis we should start solve problems with welding fumes. We also should consider a change of legislation.
Measurement of particulate matter and fumes created by arc welding
Keywords: svařování,svářečské dýmy,bezpečnost práce,zdraví,preventivní opatření,měření svářečských dýmů,expoziční limit; welding,welding fumes,safety risk,health,preventive actions,measuring the welding fumes,exposure limit