Analýza chování materiálů DX56 při zkoušce tahem při různých rychlostech deformace - Větrovec, Ondřej; Ondřej Větrovec (České vysoké učení technické v Praze, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem rychlosti deformace na mechanické vlastnosti pro materiál z hlubokotažné oceli CR4. V teoretické části této práce bylo provedeno seznámení s procesem tváření. Dále byl popsán průběh zkoušky tahem a naměřené hodnoty. Zmíněn byl také optický systém ARAMIS, kterým byla zkouška tahem snímána. V Experimentální části byla popsána kalibrace systému ARAMIS a jeho propojení s universálním trhacím zařízením. Další část byla zaměřena na přípravu zkušebních vzorků. Nakonec byla provedena zkouška tahem, která byla následně vyhodnocena. Experimentálně získaná data slouží k vytvoření materiálového modelu pro numerické simulace výroby tenkých plechových dílů ve ŠKODA AUTO a.s.

This bachelor's thesis deals with the effect of the strain rate on the mechanical properties of a deep-drawn CR4 steel material. In the theoretical part of this thesis, an introduction to the forming process was made. Furthermore, the tensile test process and measured values were described. The ARAMIS optical system used to perform the tensile test was also mentioned. In the experimental part, the calibration of the ARAMIS system and its connection to the universal tearing device were described. The next part focused on the preparation of the test specimens. Finally, the tensile test was performed and subsequently evaluated. The experimentally obtained data are used to create a material model for numerical simulations of the production of thin sheet metal parts at ŠKODA AUTO a.s.
Analysis of the behaviour of DX56 materials in tensile testing at different strain rates
Keywords: Tvářitelnost; křivky zpevnění; zkouška tahem; rychlost deformace; digitální korelace obrazu; systém ARAMIS; Formability; hardening curves; tensile test; strain rate; digital image correlation; ARAMIS system