Informační systém pro ukládání a zpracování dat z přistroje SATRAM na družici ESA Proba-V - Zubal, Stanislav; Zubal Stanislav (České vysoké učení technické v Praze, 2016)
Obsahem práce je analýza a implementace informačního systému pro ukládání, zpracování a analýzu dat z přístroje SATRAM, umístěného na oběžné dráze, na palubě družice ESA Proba-V. Systém umožní spravovat a efektivně použítvelkémnožstvídat,zahrnujícíhodnotyazáznamyzvědeckéhopřístroje SATRAM-TIMEPIX, dále i navigační a stavová data z družice např. polohu, čas a orientaci. Po analýze požadavků a rešerši možností dostupných databázových řešení, byl pro tuto diplomovou práci vybrán a sestaven databázový systém založen na kombinaci relační databáze a systému ROOT, vyvinutém v CERN za účelem zpracování komplexních a rozsáhlých dat z velkých experimentů ATLAS a CMS na urychlovači částic LHC.

The aim of this projet is to analyze and implement infromation system for storing, processing and analyzing data from the SATRAM instrument placed in orbit on board ESA Proba-V satellite. The system allows to effectively use large amounts of data, including both values and records of scientific instruments SATRAM-TIMEPIX, as well as navigation and status data from satellites such as Location, time and orientation. After analyzing of requirements and background research of options and available database solutions, we decided to create database system based on combination of relational database and system ROOT, developed at CERN to handle complex and large data sets from large experiments, ATLAS and CMS from the LHC particle collider.
Information system for storage and processing of data from the SATRAM instrument on board ESA Proba-V satellite
Keywords: Databázový systém, SATRAM, Timepix, ROOT, CERN; Database system, SATRAM, Timepix, ROOT, CERN