Zaměření a zhodnocení využitelnosti části původní měřické sítě VD Slapy - Kubelová, Markéta; Markéta Kubelová (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Na VD Slapy má dojít k zániku pozorovaných bodů, které jsou aktuálně využívány pro sledování posunů a deformací. Cílem této diplomové práce je zaměření a následné zhodnocení využitelnosti části původní aktuálně nevyužívané geodetické sítě. Na základě shromážděných materiálů, provedené rekognoskace a apriorních modelů byla pro zaměření vybrána část vztažné sítě a 4. revizní chodba. Zaměření vybrané části sítě proběhlo přístrojem Leica TM30 ve dvou etapách. Získaná data byla zpracována v programu EasyNET 3D. Bylo provedeno zhodnocení dosažené přesnosti, různých způsobů zpracování a v závěru byla navržena možná řešení pro budoucí sledování posunů a deformací na tomto vodním díle.

Observed points on the Slapy Dam, currently used to monitor displacements and deformations, are supposed to disappear. The aim of the dissertation is to measure and subsequently evaluate usability of a part of the original currently unused survey network. A part of a reference network and the 4th control tunnel were chosen for measurement on the ground of collected materials, completed terrain reconnaissance and a priori models. The measurement of the chosen part was realized in two epochs by Leica TM30 device. The acquired data were processed in EasyNET 3D program. We evaluated the accuracy achieved, various processing methods and in the end we suggested possible arrangements for future monitoring of displacements and deformations on the dam.
Measurement and Usability Evaluation of the Part of Original Slapy Dam Survey Network
Keywords: EasyNET 3D; etapové měření; geodetický monitoring; Leica TM30; nucená centrace; posuny a přetvoření; pozorovaný bod; vnější přesnost měření; vnitřní přesnost měření; vztažná síť; EasyNET 3D; measurement in epochs; geodetic monitoring; Leica TM30; forced centering; displacements and deformations; observed point; total accuracy of measurement; precision of measurement; reference network