Prognóza požadavků na datové přenosy gigabitové společnosti - Lytvyn, Ivan; Ivan Lytvyn (České vysoké učení technické v Praze, 2020)
Tato diplomová práce je zaměřená na prognózu požadavků na datové přenosy rezidenčních internetových připojení. Dnes online video představuje největší podíl internetového provozu a očekává se, že prudce poroste. Důvodem je předpoklad zavedení videa v rozlišení 4K do běžného používání (případně i rozlišení 8K). To vše se týká směru provozu k uživateli. Existují velmi slibné cloudové služby, které zvýší nároky na přenosovou kapacitu ve směru od uživatele. Prognóza navržená v této práci je založena na tomto základě. Pro výpočet požadované propustnosti domácích přípojek byla využita metoda agregace internetového provozu od Českého telekomunikačního úřadu. Metoda je postavena na znalosti objemu přenesených dat. Experimentální část této práce se zabývá měřením datových toků populárních internetových služeb. Na základě výsledků experimentu a predikce doby použití odpovídajících služeb bylo vypočteno množství dat nezbytné pro přenos.

This diploma thesis is focused on the forecasting of requirements for data transmissions of residential internet connections. Today, online video accounts for the largest share of Internet traffic and is expected to grow sharply. The reason is the assumption of introducing 4K video into common use (or 8K resolution). All this concerns the direction of traffic to the user. There are very promising cloud services that will increase the demands on transmission capacity in the direction from the user. The prognosis proposed in this work is based on this basis. The method of aggregating Internet traffic from the Czech Telecommunication Office was used to calculate the required throughput of rezidential connections. The method is based on the knowledge of the volume of transferred data. The experimental part of this work deals with the measurement of data flows of popular Internet services. Based on the results of the experiment and the prediction of the time of use of the corresponding services, the amount of data necessary for the transmission was calculated.
Prognosis of Gigabit Access Networks
Keywords: Internetový provoz; internetové služby; online video; cloudové služby; běžně dostupná rychlost; internetové připojení; datový tok; agregace; Wireshark; Internet traffic; Internet services; online video; cloud services; commonly available speed; Internet connection; data flow; aggregation; Wireshark