Specifika intenzivní ošetřovatelské péče o nedonošené novorozence - Konvalinková, Tereza; Tereza Konvalinková (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
Tato bakalářská práce s názvem Specifika intenzivní ošetřovatelské péče o nedonošené novorozence se věnuje popisu současné intenzivní ošetřovatelské péče poskytované předčasně narozeným nezralým novorozencům v závislosti na jejich odlišném gestačním stáří. V teoretické části je čtenáři blíže popsána problematika nezralých novorozenců. Uvedena je klasifikace novorozenců, jež blíže poskytuje informace o zařazení nedonošených novorozenců do klasifikačních skupin na základě jejich gestačního týdne, hmotnosti a vzájemného vztahu mezi těmito parametry. Dále jsou zde uvedeny skórovací systémy, jež jsou využívány k hodnocení aktuálního stavu takto specifických pacientů. V další části mé práce jsou popsány základní anatomické a patofyziologické odlišnosti od populace donošených novorozenců, doplněné o nejčastější onemocnění (diagnózy) spojené s nezralostí. Teoretická část je zakončena popisem doporučených postupů při ošetřování této skupiny pacientů v prostředí přednemocniční neodkladné péče. Praktická část bakalářské práce se věnuje konkrétním případovým studiím nedonošených novorozenců konkrétního gestačního stáří, o než bylo pečováno na pracovištích poskytující péči druhého a třetího stupně a přináší tak detailní pohled na jednotlivé úkony a postupy péče lišící se v závislosti na odlišném gestačním týdnu narození.

This bachelor's thesis entitled Specifics of Intensive Nursing Care of Premature Newborns is devoted to the description of the current intensive nursing care provided to premature immature newborns depending on their different gestational age. In the theoretical part, the reader is given a closer look at premature newborns. The classification of premature newborns is presented, which provides more detailed information on the classification of premature newborns into classification groups based on their gestational week, weight and the correlation between these parameters. The scoring systems used to assess the current status of such specific patients are also presented. In the next part of my paper, the basic anatomical and pathophysiological differences from the population of preterm newborns are described, supplemented by the most common diseases (diagnoses) associated with immaturity. The theoretical part is concluded with a description of recommended procedures for the treatment of this group of patients in the pre-hospital emergency care setting. The practical part of the bachelor's thesis is devoted to specific case studies of premature newborns of specific gestational ages cared for in second- and third-level care units, thus providing a detailed view of the individual acts and care procedures varying according to the different gestational week of birth.
Specifics of Intensive Nursing Care of Premature Newborns
Keywords: nedonošenost; nezralost; předčasně narozený novorozenec; gestační stáří; poporodní adaptace; intenzivní ošetřovatelská péče; neonatologie; prematurity; immaturity; preterm newborn; gestational age; postnatal adaptation; intensive nursing care; neonatology