Regionální knihovna Mladá Boleslav - Štěpánka - Frühauf, David; David Frühauf (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
Předmětem mé diplomové práce je návrh regionální knihovny v nové městské části Štěpánka rozvojového území Mladé Boleslavi. Návrh navazuje na předdiplomní urbanistickou studii tohoto území. Poloha knihovny reflektuje těžiště nových rozvojových území a dobrou dopravní dostupnost. Stavebním konceptem návrhu je symbióza původní historické stodoly se zdobenou fasádou z režného zdiva a nové transparentní hmoty samostatného vstupního objektu. Z tohoto důvodu a také kvůli výškovému ochrannému pásmu letiště se stěžejní prostory knihovny nacházejí v podzemí, aby byla co nejméně narušena vizuální osová kompozice historického objektu. Na samotné podzemní knihovně tedy vzniká před původní stodolou dlážděný veřejný prostor se zelení. Denní oslunění je do prostorů čítáren přiváděno přes dvojici kruhových atrií se zelení, světlíky, bočním prosklením ze sníženého veřejného prostoru a skrze vstupní prosklený objekt trojbokého hranolu. Čítárny se nacházejí také v historickém objektu stodoly s přiznaným krovem prosluněné prosklenými segmenty po odstraněném výplňovém zdivu. Kromě živého fondu literárních děl, audionosičů a tiskovin se zde nachází i podzemní automatizovaný archivační systém ASRS (Automated Storage and Retrieval System), který urychlí výdej knih a archiválií při minimálním nasazení lidského personálu. Samozřejmostí je i počítačová učebna či individuální studovny. Sekundárním provozem je zde integrovaná kavárna.

The subject of my master thesis is the design of a regional library in the new urban part of Štěpánka development area of Mladá Boleslav. The proposal follows the pre-diploma urban study of this area. The location of the library reflects the centre of gravity of the new development area and good transport accessibility. The structural concept of the design is a symbiosis of the original historic barn with an ornate facade of masonry and the new transparent mass of the separate entrance building. For this reason, and because of the height protection zone of the airport, the core areas of the library are located underground in order to disturb the visual axial composition of the historic building as little as possible. Thus, a paved public space with greenery is being created on top of the underground library itself in front of the original barn. Daylight is brought into the reading rooms through a pair of circular atriums with greenery, skylights, side glazing from the lowered public space and through the entrance glazed building of the triangular prism. The reading rooms are also located in the historic barn building with an admitted roof truss, illuminated by glazed segments after the infill masonry has been removed. In addition to the living foundation of literary works, audience and prints, there is also an underground automated storage and retrieval system (ASRS) that speeds up the release of books and archivals with minimal personnel. Of course, there is also a computer room or individual study rooms. A secondary facility is an integrated café.
Regional Library Mladá Boleslav - Štěpánka
Keywords: Knihovna; Podzemní knihovna; Konverze stodoly; Kruhová atria; Library; Underground library; Barn conversion; Circular atria