Biologické testování cetuximabu značeného 89Zr - Dobiášová, Lucie; Lucie Dobiášová (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tato práce se zabývá testováním cetuximabu značeného pomocí 89Zr, ke značení byl použit chelátor desferrioxamin B squaramid (DFOSq). K přípravě konjugátu cetuximabu s DFOSq byly použity různé molární poměry. Stabilita konjugátů a konjugátů značených 89Zr byla zjišťována pomocí HPLC a SDS-PAGE. Pro kvantifikaci biologické aktivity byla optimalizována metoda ELISA. Pro experimenty in vitro byly použity buněčné linie A431, PC3 a NIH3T3. Značená protilátka nevykazovala výrazné strukturální změny ani 120 h po značení, nedošlo k výraznému snížení její biologické aktivity. Na buněčných liniích A431 a PC3 dochází ke specifické kumulaci, bylo pozorováno buněčně vázané množství značené protilátky v čase.

This thesis deals with testing of cetuximab labelled with 89Zr, for labelling, chelator desferrioxamin B squaramid (DFOSq) was used. Different molar ratios were used to prepare the conjugate of cetuximab with DFOSq. The stability of conjugates and 89Zr-labelled conjugates was determined by HPLC and SDS-PAGE. The ELISA method was optimized for the quantification of biological activity. A431, PC3 and NIH3T3 cell lines were used for in vitro experiments. The labelled antibody did not show significant structural changes even 120 h after labelling, there was no significant reduction in its biological activity. A specific accumulation occurs on the A431 and PC3 cell lines, the cell-bound amount of labelled antibody over time was observed.
Biological testing of cetuximab labelled with 89Zr
Keywords: cetuximab; 89Zr; ELISA; SDS-PAGE; HPLC; in vitro; cetuximab; 89Zr; ELISA; SDS-PAGE; HPLC; in vitro