Vliv tání sněhu na kvalitu vody v podmínkách malého horského povodí - Šedivá, Lada; Lada Šedivá (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tání sněhu v horském povodí představuje významnou složku tvorby vodních zdrojů, která může být negativně ovlivňována případnou kyselou atmosférickou depozicí. Cílem této diplomové práce je rešerše dostupné tematické literatury, analýza současného vlivu akumulace a tání sněhu v podmínkách experimentálního povodí Sklářského potoka (náhorní část Jizerských hor) a posouzení získaných poznatků v kontextu jednak dlouhodobého pozorování na tomto povodí, jednak vztahu povodí a blízké vodárenské nádrže Souš. Výsledky potvrzují současné zmírňování negativních projevů sezónní acidifikace ve srovnání s obdobím vrcholného imisního spadu koncem osmdesátých let minulého století, ale také indikují relativní stagnaci tohoto stavu v posledních cca 10 letech.

Snowmelt processes in mountain catchments significantly affect the development of water resources. This role of snow might be converted by the acid atmospheric deposition. The aim of this diploma thesis is an overview of the thematic literature, the analysis of snow accumulation and melt in the experimental catchment of Sklářský potok (the upper plain of the Jizera Mountains), evaluation of results in the context of the long-term monitoring and situation at the nearby water reservoir Souš. The achievements confirm the long-term trend of mitigation in snowmelt acidification and revitalisation of water environment in comparison with the period of extreme acidification in the 1980s. Anyway, also there is a stagnation of water quality in the last decade.
Effects of snowmelt on water quality in a small mountain catchment
Keywords: Jizerské hory; malé horské povodí; kvalita vody; kyselá atmosférická depozice; akumulace a tání sněhu; sezónní acidifikace; The Jizera Mountains; small mountain catchment; water quality; acid atmospheric depozition; snow accumulation and melt; seasonal acidification