Pevné stínění okenních otvorů v budovách pro bydlení - Hájek, Jan; Hájek Jan (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Tato diplomová práce si klade otázku, zdali lze navrhnout budovy pro bydlení pouze s pevnými stínícími překážkami z pohledu protisluneční ochrany. Zkoumá se také vliv stínění na denní osvětlení v budovách. V úvodu je zpracován přehled horizontálních, vertikálních a dalších stínících prvků včetně vlastností zasklení. Následná kapitola analyzuje různé konfigurace stínění v ohledu na korekční koeficient stínění v hodinovém a měsíčním kroku. V praktické části práce jsou zvažovány stínící opatření a navržena varianta stínění na zadanou zónu v bytovém domě. Pro tuto zónu je pak simulován model rizika letního přehřívání a jsou ověřeny požadavky na denní osvětlení.

This diploma thesis asks whether it is possible to design buildings for housing only with fixed shading obstacles from the point of view of sun protection. The impact of shading on daylight in buildings is also investigated. In the introduction, an overview of horizontal, vertical and other shading elements including glazing properties is made. The following chapter analyses the different shading configurations in terms of the shading coefficient in the hourly and monthly steps. In the practical part of the thesis, the shading measures are considered, and a shading variant is proposed for the specified zone in the apartment building. For this zone, the model of the risk of summer overheating is then simulated and the requirements for daylighting are verified.
Fixed shading of windows in residential buildings
Keywords: korekční koeficient stínění,pevné stínící prvky,protisluneční ochrana,přehřívání budov,solární zisky; fixed shading devices,overheating in buildings,solar control,solar gains,shading coefficient