• Analýza vysokofrekvenčních oscilací v EEG záznamech pacientů v epileptochirurgickém programu 

      Autor: Jan Pavelka; Vedoucí práce: Ježdík Petr; Oponent práce: Hammer Jiří
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2022-05-31)
      Vysokofrekvenční oscilace (HFO) jsou skupinou biomarkerů, které by mohly posloužit k analýze EEG záznamů podobně jako interiktální epileptiformní výboje (IED). Tématem práce je ověření hypotéz stratifikace pacientů na ...
    • Analýzy variability srdeční frekvence u animálních modelů epilepsie 

      Autor: Jonáš Fér; Vedoucí práce: Čmejla Roman; Oponent práce: Kudláček Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2022-05-30)
      Tato práce se zaměřuje na určení parametrů variability srdeční frekvence spojených s vlivem epilepsie na srdeční rytmus. Byla provedena rešerše standardně používaných parametrů srdeční variability v časové, frekvenční a ...
    • Hodnocení hypometabolismu v obrazech pozitronové emisní tomografie 

      Autor: Kateřina Macková; Vedoucí práce: Janča Radek; Oponent práce: Otáhal Jakub
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-05-31)
      Epileptogenní léze způsobená fokální kortikání dysplázií (FCD) se v obrazech pozitronové emisní tomografie fluorodeoxyglukózy (FDG-PET) projevuje jako hypometabolická. Automatická detekce může pomoci odhalení diskrétních ...
    • Klasifikace fokální kortikální dysplazie z invazivního EEG 

      Autor: Jakub Vybulka; Vedoucí práce: Janča Radek; Oponent práce: Ebel Matyáš
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2019-06-11)
      Rozsah chirurgického výkonu při léčbě farmokorezistentní epilepsie na podkladě fokální kortikální dysplazie (FCD) je plánován i dle znalosti jejího podtypu (I. a~II.). Konkrétní podtyp FCD lze ale s jistotou potvrdit až ...
    • Numerické modelování patologických vysokofrekvenčních oscilací v epileptickém mozku 

      Autor: Evgenii Grigorev; Vedoucí práce: Jiruška Přemysl; Oponent práce: Ježdík Petr
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2022-05-30)
      Tato závěrečná bakalářská práce se věnuje studiu vlivu fázové desynchronizace pálení neuronu, tak zvaného jitteru, na vznik patologických vysokofrekvenčních oscilací v epileptickém mozku pomoci metody numerického modelování.