Chemické metody ochrany živých buněk před účinky RTG záření
Chemical methods for protection of living cells against the effects of X rays
Typ dokumentu
bakalářská prácebachelor thesis
Autor
Vojtěch Kazda
Vedoucí práce
Hošnová Iveta Terezie
Oponent práce
Bláha Pavel
Studijní obor
Jaderná chemieStudijní program
Aplikace přírodních vědInstituce přidělující hodnost
katedra jaderné chemiePráva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Tato práce se zabývá vlivem přítomnosti ethanolu, jakožto vychytávače OH· radikálů, na radiační citlivost buněk Saccharomyces cerevisiae na rentgenové záření. Snížení radiační citlivosti buněk lze využít při ochraně buněk před účinky ionizujícího záření, naopak zvýšení radiační citlivosti se uplatní například při sterilizačních procesech. Zvolené koncentrace ethanolu byly 0; 0,5; 0,75; 1; 1,25; 1,5; 1,75 a 2 mol · dm-3. Pro tyto koncentrace bylo zvoleno proudové nastavení na rentgence jako 12; 16 a 20 mA při napětí 195 kV. Pro zjištění hodnoty dávkového příkonu, a tudíž i dávky, byla provedena chemická dozimetrie pomocí Frickeho dozimetru. Používané Saccharomyces cerevisiae byl haploidní kmen DBM 272 párovacího typu a. Získané výsledky byly prezentovány jako závislost ochranné účinnosti ethanolu σ, definované jako podíl logaritmů přeživších frakcí buněk bez ethanolu (S0) a s ethanolem (SS), na vychytávací účinnosti ethanolu Q, definované jako součin rychlostní konstanty reakce ethanolu s ·OH radikálem (kOH) a koncentrace ethanolu (cEtOH). Z této závislosti byly lineárním proložením získány směrnice pro každý dávkový příkon. Tyto směrnice v závislosti na dávkovém příkonu poté prezentují závislost radiační citlivosti na dávkovém příkonu. This bachelors degree project deals with the effect of the presence of ethanol, as a scavenger of OH· radicals, on radiation sensitivity of Saccharomyces cerevisiae cells to X-rays. A decrease in the radiation sensitivity of cells can be used to protect cells from the effects of ionizing radiation, while an increase in radiation sensitivity can be used, for example, in sterilization processes. The ethanol concentrations selected were 0; 0,5; 0,75; 1; 1,25; 1,5; 1,75 and 2 mol · dm-3. For these concentrations, the current setting on the X-ray tube was chosen as 12; 16 and 20 mA at a voltage of 195 kV. Chemical dosimetry was performed to determine the value of the dose rate and therefore the dose. For this purpose, a Fricke dosimeter was used. The Saccharomyces cerevisisae used was the haploid strain DBM 272 of mating type a. The obtained results were presented as a dependence of the protective efficiency of ethanol σ, defined as a quotient of logarithms of the surviving fractions of cells without ethanol (S0) and with ethanol (SS), on the scavenging efficiency of ethanol Q, defined as the product of the rate constant of the reaction of ethanol with the ·OH radical (kOH) and concentration of ethanol (cEtOH). From this dependence, slopes for each dose rate were obtained by linear fitting. These slopes, depending on the dose rate, present the dependence of the radiation sensitivity on the dose rate.